Tunnisteet

torstai 25. marraskuuta 2010

Mistä kuvia ja ääntä tarinaan?

Kuvia

Useimmilla meistä on valokuvia omasta takaa ja kameralla voi napsia uusia kuvia ja skannailla esimerkiksi vanhoja kirjeitä. Mutta jos silti tuntuu, että juuri tietynlainen kuva puuttuu tarinastasi ja se pitäisi siihen ehdottomasti saada, täytyy etsiä sitä muiden ottamien kuvien joukosta. Tähän löytyy oiva apu verkon kuvapankeista kun valitset sieltä tarkennetusta hausta mukaan vain Creative Commons -lisenssillä jaetut kuvat. Mm. suositussa Flickerissä on käytössä Creative Commons-kuvahauku.
Ei-kaupalliseen tarkoitukseen löytyy valokuvia myös FreeFotosta ja  Stock.xchng.stä ja Slodive tarjoaa useita vaihtoehtoja.

Tarinan kuvien ei tarvitse kuvata samoja asioita kuin varsinaisen kerronnan, vaan kuvat voivat olla myös abstrakteja tai kokonaan ohi varsinaisen tarinan aiheen. Kaikista tarinoista ei edes ole olemassa kuvia, jolloin visuaalinen tarina rakentuu tunnelman tai näkökulman varaan.


Musiikkia ja äänitehosteita

Myös musiikin ja äänitehosteiden kanssa pitää lähteä liikkeelle avoimien sisältöjen kanssa, joita on lupa käyttää esimerkiksi kun tekijän nimi mainitaan ja lopputuotos jaetaan samoin ehdoin. Kokonaisen kokoelman eri vaihtoehtoja tarjoaa Creative Commons. Mm. Jamendo toimii täysin CC-lisenssoidun materiaalin varassa. Käyttäjien tekemiä ja jakamia kappaleita ja äänitehosteita löytyy Creative Commons-lisenssillä mm. Freesoundista ja SoundCloudista sekä Audiojunglesta. Katso myös Freeplaymusic.

Lisää avoimia materiaaleja voi katsastaa Tarmo Toikkasen linkkivinkeistä tai Sitepoint -sivustolta, missä on esitelty yli 30 avoimien materiaalien sivustoa. Ylen Tehostosta saa etenkin suomalaiseen äänimaisemaan sopivia tehosteita.


Audacity-äänieditorin kanssa tarinan äänitehosteita voi muokata ennen sen liittämistä tarinaan. Hyvä ja selkeä ohjeistus Audacityn käyttöön löytyy ilmaisohjelmat.fi -sivustolta. Sibelius-Akatemia on tehnyt suomenkielisen ohjeistuksen Audacityyn.


Ilmaisohjelmista löytyy myös Avidemix videotiedostojen muuntamiseen ja  CDex audiotiedostojen muuntamiseen.

iPadin kanssa musiikin lataamista tarinaan kannattaa kokeilla ccMixter Free Musicin kanssa, mikä toimii Jamendon tapaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti