Tunnisteet

tiistai 6. lokakuuta 2009

Sosiaalinen media ja video mediakasvatuksessa

Luin ohjeistusta oppimispäiväkirjan kirjoittamiseen. Syyslukukaudella perehdymme sosiaaliseen mediaan ja videoon mediakasvatuksessa. Syksyn teemoista kirjoitetaan omaan oppimisblogiin ja vähintään yhdestä aihealueesta olisi tavoitteena tehdä myös käytännön kokeilu,
mediakasvatusinterventio. Blogiin on tarkoitus kirjoittaa kokeilun suunnittelusta, toteutuksesta ja sen
arvioinnista.


Miten sopivat aiheet  tähän syksyyn! Kuljenko silmälaput silmillä kuin vankkurihevonen kun heti tuntuu että löydän juuri näihin aiheisiin sopivat käytännön kokeilut työn alla olevista projekteista ja tehtävistä? Jos näin on niin avatkaa hiukan päitsiäni, please, ja yritän katsella maailmaa hiukan avarakatseisemmin.


Kun oppimisalusta ei vain riitä...


Sosiaalisen median kokeiluksi otan sosiaalisen verkostotyökalun Ningin, jonka kokeilu projektin kotisivuna alkoi juusi tänä syksynä Lemon-hankkeessa (www.lemonproject.ning.com). Toinen kokeilu on Ning:in hyödyntäminen Verkkokurssin suunnittelu -kurssin alustana marras-joulukuussa 2009. Haasteellisena koen ympäristön käytön oppimisprosessin selkeyttämisessä, sillä mm. liitetiedostojen jakamiseen ei siellä mielestäni ole selkeää rakennetta tarjoavaa työkalua. Liitetiedostot ja opiskelioiden tehtävät tulee upottaa joko sivuston blogiin, keskusteluviesteihin tms. Tämä toiminee paremmin lyhytkestoisella kurssilla kuin kolmivuotisessa hankkeessa, mutta tätä aion kokeilla käytännössä tänä syksynä. Heikkoutena koen myös tilanteet, joissa opiskelija on unohtanut tunnuksensa. Minä tai organisaationi emme voi auttaa tässä tapauksessa ja ainoaksi ratkaisuksi jää ilmeisesti luoda uusi profiili elleivät vihjekysymykset tms. auta.


Miten video muuttuu osaksi mediakasvatusta?


Video mediakasvatuksessa tarvitsee vielä hieman tarkennusta ennen kuin päätän mihin keskityn siinä syksyn aikana. Tekeillä on oppikirja Verkko-opettaja 2.0, johon tulee esimerkkejä videoklippien käytöstä osana opetusta ja oppimista. Minun pitäisi myös tehdä itse muutamia videoklippejä verkkokurssin eri suunnitteluvaiheista haastattelemalla eri henkilöitä. Mutta ovatko kumpikaan näistä mediakasvatusta? Omasta mielestäni tuleva kirja on aikuisten mediakasvatusta ja ehkä myös nuo videoklipit, mutta olenko oikeilla jäljillä?





1 kommentti:

  1. Tieto- ja viestinnän opetuskäytön opastamista ehkä enemmän kuin mediakasvatusta? Mediakasvatuksella pyritään kuitenkin oppijan muutoksiin paitsi taidollisesti, myös asenteita ja ajatuksia pöllyttäen. Siksi esimerkiksi Ylen uusi markun lyhärikoulu on enempi mediaopetusta kuin mediakasvatusta. Mutta nämä nyt on tällaisia kysymyksiä, joihin ei kannata takertua. Tärkeää työtä teet kaikki tyyni ja todella ajankohtaisen asian kanssa.

    VastaaPoista